Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Hieno uutuus: "Vienan kierros" Kainuun sydämessä 27.-31.7.2024

Uhtua-seura ja Niikon matkat järjestävät 27.-31.7.2024 matkan, jossa etsiydytään vienalaisen kulttuuriperinnön ja Kainuun maisemien pariin. Ohjelmaan kuuluu Jussi Huovisen muistokonsertti Hietajärvellä, kiehtova, ikivanha Vienan reitti ja mm. Kuivajärven tsasouna, Ilmari Kiannon Vienan matkat tyttärensä Raija-Liisa Kiannon kertomana Kiantajärven kesähuvilalla, Hossan Julma Ölkky veneestä käsin, Kuhmon Juminkekoon tutustuminen ja halutessa jopa helppokäyntinen luonnonvaraisten karhujen katseleminen tai savusaunan lempeät höyryt Arolan tilalla. Sotahistoria avautuu Raatteen tiellä ja Arolan isännän Eero Seppäsen koskettavissa tarinoissa. Matkalla kohtaavat luonto, paikallisten ihmisten kertomukset ja elävä kulttuuriperintö. Viiden päivän matkalle otetaan
15 nopeinta ilmoittautujaa. Matkanjohtajana toimii Vienan Karjalan ja Kainuun kävijä Petri Niikko, joka oppi vuonna 2000 Jussi Huoviselta Hietajärvellä tämän säveltämän 
Ilta Vienassa -laulun. Ikivihreä valssi kuuluu tämänkin matkan ohjelmaan. Saa laulaa! Matkan hinta 650 euroa.
Lisämaksulliset retket
ohjelman lopussa. Varaa ajoissa! Ei ennakkomaksua!

-Katso Arolan ja Suomussalmen kuvia tästä linkistä
-Tutustu Suomen Vienaan Kuivajärveen ja Hietajärveen tästä linkistä
-Vienan reitti. "Vienan reitti on ollut tuhansien vuosien ajan metsästäjien, sotilaiden, runonkerääjien ja laukkukauppiaiden käyttämä tie Suomen ja Vienan Karjalan välillä. Se on osa muinaista kauppatietä Perämereltä Vienanmerelle. Vienan reittiä pitkin myös Elias Lönnrot kulki runonkeruumatkoillaan Vienan Karjalaan. Vienan reitti on muinaismuistolailla suojeltu kulttuurihistoriallinen polku ja valtakunnallisesti merkittävä arkeologinen kohde."
-Petri Niikon kuvia Hietajärveltä vuodelta 2001 

1. päivä lauantai 27.7.2024
Lähtö Vantaalta ja Helsingistä klo 6.30-7.00. Ajomatka Kuhmoon. Matkalla on riittävästi kahvi- lounas ja wc-pysähdyksiä. Saavumme Kuhmoon noin klo 16-17. Vierailu Juminkeon kuklttuurikeskuksessa ja majoittuminen Uljaskaan. Illallinen. Uljaskan isännän Rimmin Uljaskan jälkeläisellä riittää myös tarinoita joko illallisen tai aamiaisen yhteyteen. Illallispaikan valitsemme ennen matkaa yhdessä.

2. päivä sunnuntai 28.7.2024
Aamiainen klo 8. Lähtö Kuivajärvelle ja Hietajärvelle klo 9. Saamme Kuhmosta oppaan Vienan reitin kohteisiin, joka , laukkukauppaiden polkuihin ja maisemiin. Lounas Uljaskan pirtillä. Klo 14 alkaa suomenvienalaisen Jussi Huovisen muistokonsertti, jossa esiintyy runolaulun ja kansanmusiikin taitureita. Lähtö Juntusrannan naapurissa sijaitsevalle Arolan tilalle. Matkalla pysähdymme tarvittaessa nähtävyyksien äärelle. Tarkoitus olisi saapua klo 19 Arolan tilalle, jossa meitä odottaa runsas illallinen, majoittuminen ja sauna.

3. päivä maanantai 29.7.2024
Aamiainen klo 8.00. Talon isäntä Eero kertoo äitinsä tarinan talvisodan syttyessä. Ripeällä toiminnallaan tämä pelasti lähikylien asukkaita venäläisten miehitettyä jo naapuritaloa. Lähtö Raatteentielle klo 9. Raatteentien alueella emme tutustu pelkästään museoon, vaan ajamme vanhalle rajalle saakka nähden juoksuhautoja ja muistomerkkejä. Rajapuomilla on mahdollisuus nousta vartiotorniin ja kiikaroida Latvajärven suuntaan Venäjän Karjalaan. Lisämaksu 10 euroa rohkeille. Paluu Arolaan klo 14. Päivällinen jo klo 15, jonka jälkeen halukkaat lähtevät karhukopeille (ajomatka 15 min. Kävelymatkaa 700 metriä.) Karhutakuu! Pentujen näkeminen olisi illan kruunaus. Mukaan saadaan eväät. Lisähinta 80 euroa. Tukevissa mökeissä sängytkin. Myös kotkia näkee usein ja erilaisia haukkoja. Hyvä kamera on valttia, mutta myös kännykkäkuvat onnistuvat! Paluu Arolaan noin klo 21. Sauna on lämpimänä.

4. päivä tiistaina 30.7.2024
Aamiainen klo 8. Myös talon emäntä Helena Seppänen on verraton kertoja miehensä Eeron tapaan. Nuorena teatterin harrastajana hän vieraili aikanaan Neuvosto-Karjalassa Ilmari Kiannon Punaista viivaa esittämässä. Myös Arolan tilalla on vieraillut karjalaisia. Venäjän Karjala sijaitsee Arolan tilalta muutaman kilometrin päässä. Mainittakoon, että Arolaan matkustetaan vuosittain aina Australiasta ja Kanadasta saakka. Klo 9.00 lähtö Hossaan ja Julmalle Ölkylle. Veneretkellä näemme jylhän kallion parhaiten. Siellä on myös kalliomaalauksia. Klo 11 Lähtö Kuusamon tielle, jota etelään ajaessamme saavumme Hiljaisen kansan pariin. Siellä on mahdollisuus nuotiopannukahviin ja vaikkapa räiskäleannokseen. Klo 13 Lähtö Kiantajärven rannalle Raija-Liisa Kiannon tilavalle kesähuvilalle, josta on näkymä saaressa sijaitsevan Turjanlinnan rantaan. Keitämme kahvit ja kuulemme tarinoita Isä Ilmarin elämästä. Ilmari oli ahkera Vienan kävijä, ja hän julkaisi hienoja matkakertomuksia. Raija-Liisa Kianto on toimittanut myös teoksen Ilmari Kiannon Vienan Karjala. Paikka on kuin kotimuseo, ja yhä terävä Raija-Liisa on hurmannut aina kuulijat tarinoillaan. Sieltä voi ostaa kirjoja, uusimpana joulun alla ilmestyvä Ilmari Kiannon kootut runot. Klo 15.30 lähtö Ämmänsaaren lähellä sijaitsevaan Soivaan metsään. Paluu Arolan tilalle klo 19 mennessä. Illallinen ja sauna. Savusauna illalla!

5. päivä keskiviikkona 31.7.2024
Aamiainen klo 7.30. Lähtö paluumatkalle noin klo 8.30. Vierailemme paluumatkalla mm. Suomussalmen vanhalla kirkonkylässä ja matkan varrella ainakin Väisäsen kotilihan kuulussa myymälässä jja kahvilassa. Ehdimme halutessa piipahtamaan myös esimerkiksi Sonkakosken myllyllä tai Iisalmessa – syömässä.
Paluu Helsinkiin klo 21 mennessä.

Majoitukset  Kuhmon Uljaskassa  (sisältää aamupalan) sekä Arolan tilalla kolme yötä 28.-31.7.2024. (sisältää runsaan aamupalan ja ruhtinaallisen illallisen). Uljaskassa on mahdollisuus lisämaksusta yhden hengen huoneeseen ja 3-4 hengen soluihin. Arolassa ei ole yhden hengen huoneita, mutta laadukas kuuden hengen kolmio löytyy kahden hengen huoneiden ja viiden hengen erillisen modernin rantamökin lisäksi. Lisämaksullisia retkiä olisi ilta karhukopeilla (kävelyä parkkipaikalta 700 metriä) hintaan 80 euroa sisältäen teen ja kahvin, leivonnaisen ja voileivän. Karhutakuu. Kuhmon illallispaikka on vielä avoin. Meno- ja tulomatkoilla matkalaiset maksavat itse ruokailunsa ja kahvinsa. mm. ABC-asemilla. Vienan reitillä lounas Uljaskan pirttissä. Arolan Laadukas puusauna lämmitetään joka ilta, mutta yhtenä iltana pääsemme savusaunaan.

Matkan hinta on 650 euroa. Emme peri ennakkomaksua! Kannattaa ilmoittautua ajoissa!

Matkan hintaan sisältyvät muun ohjelman lisäksi Raatteen tien museo, Hossan veneretki suurella veneellä (45 min), käynti Kiantajärvellä Raija-Liisa Kiannon vieraana, vierailu Hiljaisen kansan luona sekä Soivassa metsässä ja tarvittaessa käynti Sonkakosken myllyssä. Ohjelmaa on tarjolla runsaasti, joten sitä voidaan mahdollisuuksien mukaan harkita paikan päällä. Arolan tilan ohjelmaan mahtuu myös lepoa ja kävelyä  kauniissa ympäristössä.
Säät voivat vaikuttaa Arolan ohjelman järjestykseen.

Kysy! petri@niikonmatkat.com tai puhelimitse 0451374757


*:llä merkityt kentät ovat pakollisia.