Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Niikon matkat – periaatteet hyvälle matkalle

 

Hyvän matkan määrite voisi olla, että sille on mukava lähteä, sillä viihtyy, ja sieltä on mukava palata kotiin. Täydelliseksi matkakohteen tekee se, että haluaa lähteä uudestaan samoille seuduille.

Yli kahdenkymmenen vuoden kokemuksella matkustamisesta ja oppaan tehtävistä Niikon matkojen perustaja ehdottaa yhtä täydellisen matkakohteen titteliä Vienan Karjalalle, ja jos pitäisi tarkemmin valita - Jyskyjärvelle. Idyllinen kylä luonnonkauniissa maisemassa ei olisi kuitenkaan mitään ilman sen väestöä ja historiaa, elämää nähneitä, iloisia ja vieraanvaraisia karjalaismummoja sekä arvonsa tuntevia veneenveistäjiä tai kylän raitilla vilistäviä pikkupoikia ja portinpielten vähäeleisiä kissavaltiaita. Hyvällä matkalla pitää voida asettua paikkaan ja kokea sen henki. Antoisa matkustaminen tuo uusia ystäviä niin matkalaisten kuin paikallisten ihmisten parista. Samanlainen kokemus syntyy monelle myös Kizhillä, kun siellä viipyy useita päiviä tai Solovetskin salaperäisessä saaristossa. Viime vuosina myös Moldovan, Georgian, Armenian, Udmurtian ja Marinmaan vieraanvaraiset kylät ovat ilmoittautuneet saman tittelin hakijoiksi! Viihdymme myös sellaisissa kaupungeissa kuin Tbilisi, Jerevan, Kiova, Moskova, Odessa ja Chisinau.

Hyvä matka tarjoaa kokemuksen, mutta se jää aina kesken. Ehkä se myös pakottaa katsomaan asioita uudelta kannalta ja innostaa uusiin harrastuksiin tai historian tutkimiseen. Sukukansojen maat Venäjällä ja Venäjän muut rajanaapurit avaavat meille uuden näkökulman menneisyyteen. Aina ei tiedä, kummalla veljeskansalla on enemmän opittavaa toiselta. Suomalaisen, karjalaisen tai udmurtin kohtaaminen samassa pirtissä lyhyenkin matkan aikana on antoisaa jo pelkän maukkaan kotiruuan tai pöydässä kuullun merkillisen kielen takia. Suomi on aina ollut idän ja lännen välimaastoa, eikä ole sattumaa, että monet matkakohteemme ovat sellaisia. Georgia, Moldova ja Karjala.


Totuuden nimissä on kerrottava, että Niikon matkojen perustaja on innostunut valokuvaaja, mikä on vaikuttanut matkakohteiden syntymiseen. matkoilla myös aina osataan ajatella kameran käyttäjää, emmekä me koskaan aja mielenkiintoisten kohteiden ohitse, jos paikalla voi pysähtyä. Kuuntelemme tässäkin seikassa matkalaisia. 

Niikon matkat haluaa antaa kaikille matkalaisille unohtumattoman, kodikkaan matkakokemuksen. Onnistuneen matkan tekevät viime kädessä matkalaiset yhdessä. Hyvien, antaumuksellisten oppaiden lisäksi toivomme matkalaisilta suomalaista yhteishenkeä. Meidän matkoille ei kannata tulla murjottamaan tai haukkumaan kohdemaita. Toki sitäkin saa tehdä, kunhan se ei häiritse matkakumppaneita. Matkojemme suurin asiakasryhmä ovat kanta-asiakkaat. Tule mukaan tekemään yhdessä paras matkamme! 

Toivottaa Petri Niikko

*:llä merkityt kentät ovat pakollisia.